- 6 % 
popusta
na prvi
nakup

Hrana prednikov

Mačke in pse prvič zasledimo pred približno 3,5 do 4 milijoni let. Prva velika sprememba v prehranjevanju mačk in psov se je zgodila med industrijsko revolucijo okoli leta 1760, ko so se ljudje preselili iz podeželja v mesta. Kasneje se je pričela prehrana drastično spreminjati in okoli leta 1860 je James Spratt izdelal prve pasje piškote.

Evolucija in prilagoditev

Evolucija lahko traja tisoč ali sto tisoč let, a prinese le majhne spremembe. Tako prebavni sistem ljudi kot tudi mačk in psov je v 99,9 % enak kot prebavni sistem naših prednikov. Vse vrste se lahko prilagodijo kratkoročnim spremembam v prehrani, kadar so ključne za preživetje ali je oskrba s hrano motena, težava pa se pojavi, ko je žival izpostavljena takšnemu načinu prehranjevanja skozi njeno celo življenje.

Pri ljudeh je splošno znano, da je uživanje "hitre hrane" škodljivo za zdravje, čeprav en sam obrok s hitro hrano nikomur ne škoduje. Če nadaljujemo s takšnim načinom prehranjevanja dlje časa, pa se prej ali slej posledično soočimo s številnimi resnimi boleznimi.

Ogljikovi hidrati za pse in mačke niso primerni

Zavedati se je potrebno, da tisto, kar je dobro za nas, ni nujno dobro za našega psa ali mačko. Psi in mačke namreč nimajo nobene biološke potrebe po ogljikovih hidratih, medtem ko na žalost večina konvencionalne hrane vsebuje več kot 40 % ogljikovih hidratov, ki v resnici predstavljajo samo prazne kalorije.

Hrana prednikov mačk in psov

Sodobni pes, »Timber volk« in volk »Tundra« spadajo v rod sivega volka in vsi si delijo 99,9 % mitohondrijske DNA, kar pomeni, da je volčja prehrana idealna tudi za vašega psa. Podobno lahko domačo mačko izsledimo do Miacoidee pred 33−66 milijoni let, novejši prednik pa je afriška divja mačka, ki ima podoben prebavni sistem.

Volk in divja mačka bi požrla celo žival, razen perja in dlake. To nakazuje tudi prehranske potrebe sodobnega hišnega ljubljenčka, če pogledamo sestavo celotnega plena.

Naslednja tabela je vzeta iz prehranske analize celotnega plena in jasno prikazuje profil makrohranil (beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in pepela (mineralov)). Celotno poročilo*: Dierenfeld, E. S., Alcorn, H. L. & Jacobsen, K. L. (2002). Hranilna sestava celotnega plena vretenčarjev (razen rib), hranjenih v živalskih vrtovih.

Kot je razvidno iz grafikonov, se vsebnost beljakovin v posušeni masi giblje med 42,3 in 65,2 %, vsebnost maščob pa med 15,8 in 41,4 %.

Popoln preplet hranil

Pomemben je tudi vir makrohranil. Živalski proteini vsebujejo vse aminokisline, ki so v ustreznih količinah bistvene za splošno zdravje psov in mačk. V rastlinskih beljakovinah pogosto manjkajo aminokisline, kot so arginin, tavrin, metionin, lizin in triptofan.

Živalske maščobe so zelo pomemben del prehrane psov in mačk, saj zagotavljajo vir esencialnih maščobnih kislin.

Ena hrana za mladiče in odrasle

V naravnem okolju ni hrane za mladičke, mlajše, odrasle ali starejše. Na splošno je danes konvencionalna hrana za odrasle slabše kakovosti, zato hranjenje s konvencionalno hrano za odrasle lahko škodljivo vpliva na mlade mucke in pasje mladiče.

Eden hrana vsebuje samo kakovostne sestavine ter kakovostno meso in naravne dodatke, ki so primerni tako za razvoj mladiča kot za potrebe odraslega psa.