- 6 % 
popusta
na prvi
nakup

Hrana, ki temelji na prehranjevalnih navadah prednikov

Veliko se razpravlja o tem, katera je optimalna hrana za naše hišne ljubljenčke. Vendar številna mnenja temeljijo na komercialnih zahtevah podjetij, ki proizvajajo hrano, zato je težko dobiti jasen vpogled v to, kaj je prav in kaj narobe.

Zgodovina nas lahko veliko nauči o prehranjevalnih navadah prednikov psov in mačk. Zasledimo jih lahko pred približno 3,5 do 4 milijoni let. Prva velika sprememba v prehranjevanju mačk in psov se je zgodila med industrijsko revolucijo okoli leta 1760, ko so se ljudje preselili iz podeželja v mesta.

Začetek »industrijske« prehrane

Prvi pasji piškot na svetu je izdelal gospod James Spratt, znan kot »Meat Fibrine Cake«, ki je bil predstavljen v Londonu okoli leta 1860. »Pasje torte« so sprva prodajali angleškim podeželskim gospodom za njihove športne pse, uživali pa so jih skupaj s prehrano iz svežega mesa.

Evolucija in prilagoditev

Evolucija lahko traja tisoč ali sto tisoč let, vendar še takrat lahko opazimo le majhne spremembe. Tako prebavni sistem ljudi kot mačk in psov je torej v 99,9 % še vedno enak kot prebavni sistem naših prednikov. Vse vrste se lahko prilagodijo kratkoročnim spremembam v prehrani, če bi bilo to ključno za preživetje in bi bila oskrba s hrano motena. Težava pa se pojavi, ko je žival izpostavljena takšnemu načinu prehranjevanja skozi celo življenje.

Ogljikovi hidrati za pse in mačke niso primerni

Za mačke in pse je lahko uživanje velikih količin žitnih zrn, riža in drugih rafiniranih ogljikovih hidratov, razen mesa, povezano z resnimi boleznimi.

Kaj pes in mačka zares potrebujeta

Če si ogledamo naravne zakonitosti, opazimo, da volk in divja mačka požreta celo žival, razen perja in dlake. Na podlagi tega lahko dobimo vpogled v prehranske potrebe sodobnega hišnega ljubljenčka. Naslednja tabela je vzeta iz prehranske analize celotnega plena in jasno prikazuje profil makrohranil (beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in pepela (mineralov). Glej celotno poročilo: * Dierenfeld, E. S., Alcorn, H. L. & Jacobsen, K. L. (2002). Hranilna sestava celotnega plena vretenčarjev (razen rib), hranjenih v živalskih vrtovih.

Kot je razvidno iz grafikonov, se vsebnost beljakovin v posušeni masi giblje med 42,3–65,2 %, vsebnost maščob pa med 15,8–41,4 %.

Ključen je tudi vir makrohranil

Izredno pomemben je tudi vir makrohranil, saj živalski proteini vsebujejo vse aminokisline, ki so bistvene za pse in mačke, in sicer v ustreznih količinah za splošno zdravje. V rastlinskih beljakovinah pogosto manjkajo aminokisline, kot so arginin, tavrin, metionin, lizin in triptofan.

Tudi živalske maščobe so zelo pomemben del prehrane psov in mačk, saj zagotavljajo vir esencialnih maščobnih kislin.