BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 37 €
TEL: 05 901 0948
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 37 €
TEL: 05 901 0948
O NAS KONTAKT
close menu
Izberite pakiranje close menu
Dobrodošli v prenovljeni trgovini

Predlogi iskanja

Alergija pri psu: kako jo prepoznati in kako ukrepati?

Vse o zdravju

Alergija pri psu: kako jo prepoznati in kako ukrepati?

19.09.2022

Kožne bolezni pri psih so vse bolj pogosta težava, ki pesti številne kosmatince. Med njimi so najpogostejše težave alergije, ki na prizadetem mestu povzročijo intenzivno srbenje, posledice pa so praskanje, lizanje in grizenje psa, kar vodi do rdečice, lažjih krvavitev ali celo odprtih ran.  Da bi svojemu štirinožcu lahko pomagali, je ključno, da razumete, zakaj sploh do alergij pride, kako jih prepoznati ter kakšno vlogo pri alergijah igra pasja hrana. 

Kaj pravzaprav je alergija?


Beseda alergija je grškega izvora in pomeni “reagirati drugače”. Danes se uporablja predvsem v smislu preobčutljivega odzivanja. Pri alergiji telo pretirano reagira ob stiku s sicer nenevarno snovjo – alergenom. Imunski sistem včasih pretirava in se nepričakovano upre nekaterim živilom, cvetnemu prahu, zdravilom, sestavinam tkanin.


Alergen je snov, ki vstopi v telo, aktivira imunski sistem in povzroči nastajanje specifičnih protiteles. Lahko je naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina.


Glavna težava pri psih so prehranske alergije


Preobčutljivost na hrano je osnova oziroma izvor vseh drugih alergij. Ob zaužitju hrane organizem namreč dobi nove informacije, snovi – hrane ne prepozna in v spominu celic imunskega sistema ostane informacija, da je ta snov tujek. Pri naslednjem zaužitju se zato sproži imunski odgovor, saj se telo bori proti tej snovi, kot da bi bila tujek.


Z gotovostjo lahko trdimo, da so vsi alergiki preobčutljivi na eno od osnovnih živil in na prehranske dodatke, kot so konzervansi, antioksidanti, barvila, arome, itd. Zanimiv je tudi podatek, da je okoli 30 % psov, ki so preobčutljivi na hrano, hkrati tudi atopičnih ali preobčutljivih na bolšji pik.


Najpogostejši vzroki za nastanek alergije pri psih


Alergije so lahko dedne, največkrat pa so posledica neustreznega hranjenja vzrediteljev in neustreznih paritev pri vzrediteljih. Ob neustrezni prehrani jih pes lahko razvije tudi sam.


Med drugim do težav lahko pride zaradi hormonskega neravnovesja, ki nastane kot posledica slabo načrtovanega parjenja pasemskih psov. Tako psi razvijejo akutno ali kronično obliko alergij, pogosto pa pride tudi do neuravnovešene presnove in avtoimunih bolezni.


Katere pasme so najbolj podvržene težavam?


Čeprav lahko alergije prizadenejo praktično vsakega štirinožca, so nekatere pasme k tem težavam še posebej podvržene.


Mednje sodijo:

 • Ameriški pit bull terier;
 • Ameriški in angleški buldog;
 • Angleški seter;
 • Bostonski terier;
 • Bulterier;
 • Doberman;
 • Koder oziroma pudelj;
 • Kodrasti bišon;
 • Koker španjel;
 • Labradorec;
 • Maltežan;
 • Mops;
 • Nemški bokser;
 • Nemški ovčar;
 • Šarpej;
 • Zlati prinašalec.


Če ste tudi sami lastniki te pasme (ali mešanca z njo) je zato še posebej pomembno, da poskrbite za kakovostno prehrano psa in ste obenem še dodatno pozorni na znake težav.


V kolikor pa pasemskega psa šele kupujete, se pred nakupom dobro pozanimajte in poiščite kakovostnega vzreditelja, ki pari samo zdrave predstavnike pasme.


Kateri so znaki alergije pri psu?


Pri alergiji igra veliko vlogo potrditev diagnoze, saj je najprej potrebno izključiti druge organske vzroke, ki imajo podobne simptome. Kožne težave so lahko namreč posledica npr. okužbe z garjami. Telo se lahko odzove na kateri koli alergen iz okolja, vzroki pa so različni: občutljivost na bolšji ugriz, slaba prehrana, strupi, cepiva…


Veterinarski dermatolog za diagnozo opravi testiranje, ki pa je podobno tistemu pri ljudeh. Specialist odstrani del dlake in injicira majhne količine potencialnega alergena pod kožo. Reakcija na alergen se pokaže tako, da se tisti del kože obarva rdeče. Dokončno diagnozo postavimo na podlagi anamneze, fizikalnega pregleda kože in rezultatov provokacijske izpostavitve alergenu, na katerega sumimo ter testiranja na kontaktne alergene.


Osredotočite se na ustrezno prehrano


Ključ za zdravljenje alergij pri psih je zmanjšati izpostavljenost živali na alergen. V primeru prehranske alergije je torej ključna pasja hrana, ki ne vsebuje alergenov.


Med najpogostejše alergene sodijo:

 • Piščanec;
 • Riž;
 • Pšenica;
 • Koruza;
 • Grah;
 • Bel krompir;
 • Neimenovane živalske maščobe;
 • Morski sadeži;
 • Modra riba;
 • Jagnječje meso.


Veterinarji med naštevanjem pogostih alergenov pogosto uporabijo izraz “perutnina”, ki pa ni ustrezen. Račje meso je denimo zelo redek alergen in pogosto ustreza tudi štirinožcem, ki so sicer alergični na piščanca.


Veterinarska hrana lahko resno ogrozi zdravje psa


Veterinarji navadno svetujejo veterinarsko dietno hrano. Izdelana je iz najcenejših virov sestavin, kar tako proizvajalcem, kakor tudi veterinarjem prinaša velik zaslužek.


Na prvo žogo takšna hrana morda res prikrije alergijske reakcije, vendar je sestava neustrezna in na dolgi rok resno ogroža pasje zdravje. Hrana za psa neustrezne kvalitete lahko povzroči prebavne težave, slabši imunski sistem, težave z jetri in ledvicami ter celo pripomore k krajši življenjski dobi štirinožca.


Veterinarska pasja hrana za alergike običajno temeljijo na ogljikovih hidratih, ki so psu klinično dokazano škodljivi. Obenem so v njej hidrolizirane živalske beljakovine, ki “preslepijo” imunski sistem tako, da pes nanje nima alergijske reakcije. Takšna hrana je navadno sestavljena tudi iz poceni virov nehranljivih rastlinskih beljakovin in olj, vsebuje pa tudi dodane aditive, kot je denimo natrijev glutaminat, ki povzroča odvisnost. Ker je sama po sebi biološko zelo neustrezna, bi jo psi brez takih aditivov sicer s težavo sploh jedli.

Rešitev? Biološko ustrezna hipoalergena hrana za pse! 


Veterinar pa vam običajno ne pove, da imate tudi drugo možnost; na tržišču pa je prisotna tudi hipoalergena hrana za pse, ki vsebuje manj sestavin, ki povzročajo alergijske reakcije. 


Takšna hrana je bistveno bolj kakovostna; najpogosteje vsebuje meso race, zajca ali konja, med sestavinami pa najdemo tudi kakovostne maščobe, kot je denimo račja maščoba. Hipoalergena hrana za pse prav tako ne vsebuje poceni, nehranljivih in škodljivih sestavin; belega krompirja , koruze, graha, ajde, ovsa, soje, neimenovanih živalskih maščob.  


Hipoalergena hrana ne vsebuje pogostih alergenov in tako preprečuje alergijske reakcije, obenem pa zaradi kakovostne sestave pripomore k boljšemu splošnemu zdravju ter počutju kosmatinca. Tovrstne hrane skorajda ne najdemo pri veterinarjih; zaradi kakovostnih, dražjih sestavin ne omogoča visokega zaslužka, zato je večina nima v ponudbi. 


Odličen primer takšne hrane je pasja hrana znamke Eden. Ne le, da je hipoalergena, temveč je tudi 100 % naravna. Ne vsebuje rastlinskih beljakovin, glutena, aditivov, sladil, stranskih proizvodov mesa ter pesine pulpe. Na voljo je v 4 različnih okusih, prav vsak pa je bil ustvarjen z mislijo na zdravje vašega psa. 


Preverite celotno ponudbo Eden pasje hrane za alergike >  


Za dodatno pomoč pri izbiri ustrezne hrane za vašega psa nam pišite ali nas pokličite na telefonsko številko (0)5 901 0948.

free-delivery

Brezplačna dostava nad 37,00 €

diamond

Vrhunska kakovost premium izdelki

lock

Kriptirani podatki varno plačilo